Колодяжненська громада
Волинська область, Ковельський район

Про можливості створення ОВК і залучення інвестицій на заходи з покращення роботи Кричевичівської осушувально-зволожувальної системи: у громаді вдруге працювала група експертів

Дата: 20.10.2023 15:02
Кількість переглядів: 533

    Сьогодні, 20 жовтня 2023 року,  група експертів МГО «Прімавера» здійнили другий робочий візит у Колодяжне, аби провести семінар і тренінг для усіх зацікавлених в функціонуванні Кричевичівської осушувально-зволожувальної системи. Адже, як вже повідомляли, вона увійшла до пілотного проекту щодо створення організації водокористувачів з метою управління такою системою. Це нова форма управління меліоративними системами, яка передбачена Законом України від 17 лютого 2022 року № 2079-IX «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель». Тож новий закон надає право водокористувачам об’єднуватись у організації водокористувачів (ОВК) та безоплатно отримувати у власність об’єкти інженерної інфраструктури меліоративної мережі і використовувати їх за призначенням.

   Нагадаємо, перша зустріч відбулася 22 вересня 2023 року, і тоді було визначено основні проблеми функціонування згаданої системи, напрацьовано шляхи і поетапність їх вирішення, а також озвучено заходи, які необхідно здійснити для  підготовки до створення ОВК.

    На початку нинішньої зустрічі гостей привітав сільський голова Віталій Кашик, а потому модератор заходу – експерт з управління меліоративними системами,  доктор технічних наук, завідувач кафедрою водної інженерії та водних технологій Національного університету водного господарства та природокористування Василь Турченюк окреслив план роботи. Окрім того, Василь Олександрович повідомив, що керівник МГО «Прімавера» Ольга Жовтоног провела переговори із нідерландськими інвесторами, аби залучити фінансування на здійснення робіт із реконструкції комплексу гідротехнічних споруд  Кричевичівської осушувально-зволожувальної системи ще до того, як для управління нею буде створено ОВК , і в організації передбачають позитивний результат від цих перемовин. Також зазначив, що наступний, третій етап діяльності робочих груп, задіяних у реалізації пілотного проекту, відбудеться у грудні в режимі онлайн, адже передбачено участь нідерландських колег.

    Варто зазначити, що напередодні експерти працювали безпосередньо на території дії  Кричевичівської осушувально-зволожувальної системи, де ознайомлювалися із інженерною інфраструктурою, окремо оцінювали стан кожного об’єкта.  Цією інформацією поділилися у формі презентації із учасниками круглого столу. Василь Турченюк зазначив, що Кричевичівська система унікальна у своїй багатофункціональності, адже вона може здійснювати осушування, зрошування та містить насосні станції, які відкачують зайву воду у водосховище.

     У результаті обговорення, були напрацьовані рішення для здійснення подальшої роботи за цим напрямком.

      Віталій Кашик подякував кураторам проекту та усім учасникам заходу і виголосив сподівання на подальшу плідну співпрацю, яка забезпечить ефективне функціонування місцевої меліоративної системи і, відповідно, підвищить якість земельного фонду громади.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь